villepaivansalo

Asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeys korostuu

Itä-Ukrainassa tarvitaan kiireellisesti humanitaarista apua, mutta se on toimitettava perille kansainvälisen oikeuden ja Kansainvälisen Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti. Venäjän lähettämä rekkasaattue ylitti Ukrainan rajan luvatta eikä suurinta osaa sen lastista ole tarkistettu missään vaiheessa. Vaikka hanke on varmaankin tarjonnut apua monelle, on se kaikessa ristiriitaisuudessaan samalla korostanut asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeyttä kriisitilanteissa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) tarkkailijan mukaan kyseisen saattueen kaikki 227 rekkaa ovat jo palanneet Ukrainasta Venäjälle. Useimpien rekkojen sisällöstä ei ole tietoa. Venäjän YK-edustaja Vitaly Churkin on sanonut humanitaarisen avun toimittamisen olleen välttämätöntä. Britannian YK-edustajan Lyall Grantin mukaan puolestaan juuri kyseisellä operaatiolla ”ei ole mitään tekemistä humanitaarisuuden kanssa”. (BBC; CNN)

 

Onko Grantin muotoilu liioiteltu? Tätä saattaa olla vielä hieman liian aikaista sanoa. Kansainvälinen Punainen risti on sanoutunut operaatiosta irti erityisesti siksi, ettei se voi taata avun riittävän turvallista toimittamista perille.

Venäjälle saattaisi periaatteessa sopia tilanteesta myös sellainen lopputulema, että länsimaat olisivat tuominneet operaation yliampuvasti kun kävisi ilmi, ettei rekoissa toimitettu muuta kuin avustustarvikkeita. Mutta vaikka asia olisi näinkin, on saattue loukannut räikeästi Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulemalla sen alueelle luvatta. Esimerkiksi ulkoministeri Tuomioja (sd.) onkin nähdäkseni luonnehtinut tapausta osuvasti Ukrainan suvereniteettia loukkaavaksi provokaatioksi.

 

Konfliktitilanteissa joitain ihmisoikeuksia voidaan joutua rajoittamaan. Suomen Punaisen Ristin mukaan esimerkiksi kokoontumisvapauden, ihmisten liikkumisen ja omaisuuden suojan rajoitukset voivat tulla kyseeseen, mutta ”humanitaarisen oikeuden säännöistä ei voi poiketa missään tilanteessa.”

Punaisesta Rististä onkin näissä olosuhteissa muodostumassa entistä tärkeämpi kansainvälisen oikeuden vartija. Silti se on aina ollut ennen kaikkea humantaarinen järjestö. Laura Corbaz Kansainvälisestä Punaisesta Rististä on todennut eilen (23.8.) julkaistussa tiedotteessa, että Luhanskissa kommunikaaatioyhteydet eivät toimi ja että ihmiset tarvitsevat ruokaa, lääkkeitä ja vettä. Hän korostaa (kuten Venäjänkin edustajat), että avun tarve on kiireinen.

 

Valkoisten rekkojen saattue Venäjältä Itä-Ukrainaan on tuonut uudella tavalla keskustelun keskiöön kysymyksen asianmukaisen humanitaarisen avun luonteesta. Mitä ristiriitaisemmalta operaatio näyttää, sitä selvemmin se kuitenkin samalla muistuttaa laajaa kansainvälistä yhteisöä nimenomaan asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeydestä. Esimerkiksi Saksan, jonka avustusten Ukrainalle on uumoiltu muodostuvan niin kutsutuksi Merkel-avuksi ("Merkel-Plan", Der Spiegel), on oltava tässä tarkkana.

On käynyt entistä ajankohtaisemmaksi yrittää ymmärtämään paremmin, millä perusteilla humanitaarisia piirteitä sisältävät propagandistiset operaatiot on erottavissa välttämättömän tarpeellisesta aidosta humanitaarisesta työstä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Kalevi Wahrman

Kiova ei antanut turvatakuita punaiselle ristille, pitkitti ja lykkäsi "tarkastuksia" eikä olisi ikinä antanut lupaa.
Venäjä teki oikein ja apu meni perille.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Olisit laittanut sanan apu edes lainausmerkkeihin. Kyse oli Venäjän provokaatiosta sotatoimialueella, eikä lastista sen kummemmin kuin paluukuormien sisällöstä ole tietoa kuin Venäjällä ja ehken osalla ns. kapinallisista.

Santeri Satama

Venäjä oli esittänyt YK:n turvallisuusneuvostossa Kiovan viivyttelyn vuoksi, että kansainvälisen avun lähettäminen sallitaan "Wirallisen" hallinnon vastustuksesta huolimatta, samoin kuin turvallisuusneuvosto oli päättänyt Syyriasta. USA blokkasi esityksen. Tämän jälkeen, heti kun NAF oli siivonnut avustusreitin sen blokanneista Kiovan alaisista joukoista, avustuskolonna kävi viemässä tarvikkeet Luhanskiin. Ihmiset saavat nyt sitten lukea lehdistä otsikoita: "NATO/USA/TUOMIOJA jne. TUOMITSEVAT HUMANITAARISEN AVUN LÄHETTÄMISEN". Ne tekevät sen itse, onnittelut. :)

Kiovan epätoivoinen yritys vallata Donetsk ja Luhansk tänään vietettävään itsenäisyyspäivään mennessä on epäonnistunut täysin ja rintamatietojen mukaan hyökkäykseen osallistuneet Kiovan alaiset joukot on suurimmaksi osaksi joko saarrettu tai vetäytymässä. Suvereniteetin de facto määritelmän mukaan Kiova ei siis ole suvereeni Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen alueella, vaan suvereenia valtaa alueella käyttää Kansantasavaltojen liitto (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansantasavaltojen_li...).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansantasavaltojen liiton arkea ja juhlaa: sotavankeja näytillä Donetskissa Leninin aukiolla (katso kuvat):

http://www.unian.net/politics/954843-terroristyi-p...

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Minun on pakko sanoa, että petyin tämän avustuskeissin aikana suomalaisiin poliitikkoihin. Erityisesti ulkoministeriön kanta sai minut suuttumaan. Iso osa suomalaisista keskustelijoista ja poliitikoista olisi puheiden perusteella antanut luhaskilaisten ja doneskilaisten kärsiä puutteesta piiritetyissä kaupungeissaan.

Erityisen suuttumuksen minussa herätti suomalainen tekopyhyys. Kun virallisten historiankirjoituksen mukaan Suomi pesi kätensä Leningradin piirityksen aikana kuolleiden 650.000 venäläisen kohtalosta vierittäen syyllisyyden natseille.

Historiankirjoitus antaa ymmärtää suomen kansan kieltäytyneen piirityksestä ja salajuonena päästäneen ruokakuljetuksen elämäntietä myöten leningradilaisille.

En usko viralliseen historianselitykseen enää. Sen verran pahantahtoisesti nykysaksalaiset ja nykysuomalaiset suhtautuivat venäläismielisten siviilien kokemaan piirityskärsimykseen Itä-Ukrainassa, että havahduin suomesta löytyvän niin poliitikkoja kuin keskustelijoita jotka silmää räpäyttämättä olisivat valmiit toistamaan Leningradin kärsimykset nykyajassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä on hävytöntä, että Venäjän vesi ja ruoka eivät ole Lännelle kelpaavaa humanitaarista apua.

Samaan aikaan Länsi pommittaa ensin Syyriaa, Irakia, Libyaa ja toimittaa sitten hallituksilta kysymättä uhreille "humanitaarista apua".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Venäjä ei suostunut luovuttamaan avustuserää Punaiselle ristille sen ajoneuvoilla perille toimitettavaksi. Niin ikään Venäjä ei sallinut Punaisen ristin saattajia jokaiseen ajoneuvoon.

Ajoneuvoissa, joiden kantavuus olisi ollut yli 20 000 kg, oli vain 800 kg:n lasti.

Kaikesta päätellen Venäjä kävi hakemassa Ukrainan alueelta jotain, ei viemässä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Humanitaarista apua on näköjään kahta lajia, hyvää ja pahaa. Määritelmä riippuu ilmeisesti viime kädessä antajasta.

Onhan se paha, jos Venäjä vie avustuksena luomupapuja. GMO:ta sen olla pitää?

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Niin, jos Venäjä olisi antanut kenen tahansa tarkistaa, että rekoissa on pelkästään luomupapuja yms., olisi tilanne toinen.

Ja jos rekat olivat tyhjiä palatessaan, helpoin ratkaisu olisi ollut taas kutsua tarkastajat paikalle. Nyt Ukraina epäilee, että kulkue on kuljettanut Ukrainan tehtaista asetarvikkeita Venäjän suuntaan:

"The national security and defence council claimed that some of the humanitarian convoy trucks took equipment from Luhansk's Topaz factory, which makes military sensors, as well as from an ammunition factory, back to Russia." (http://www.theguardian.com/world/2014/aug/23/donet...)

On mahdollista, että tuosta rekkaliikenteestä tulee jatkuvaa. Pitäisikö aina vaan uskoa kyseessä olevan puhdas humanitaarinen operaatio, jos se ei ole avoin julkisille tarkastuksille (edustakoot tarkastajat mitä kansallisuutta tahansa)?

Jukka Laine

Asianmukaisuuden kaapuun on verhottu länsimaiden yritys eristää itäinen Ukraina Venäjästä. Kovin kuulostaa ontoilta puheet siitä, että vain länsimaisten organisaatioiden valvonnassa voi toimittaa apua.

Itäisen Ukrainan teollisuus ja infrastruktuuri on venäläistä, puhumattakaan etnisyydestä ja kulttuurista. Kiovassa vallan kaapanneet ovat länsimaiden rahoituksella perustaneet palkka-armeijan tuhoamaan itäistä Ukrainaa ja siellä asuvaa kansaa.

Jos Ukraina pystyisi miehittämään Donetskin ja Luhanskin alueet, niin miten kahtia revitty maa selviäisi ilman Venäjää. Kuka ne miljardien apupaketit rahoittaa maalle tulevaisuudessa. Ja onko kansa mukana tässä vihollisuuksien pidossa vai onko kyseessä puhdas länsimaiden operaatio.

Santeri Satama

Kyllä sieltä varsin runsas kansojen, kielien ja kultturien kirjo löytyy, venäläisten ja ukrainalaisten lisäksi kreikkalaisia, juutalaisia, tataareja jne. Kiovan hallinnossa on vallalla etnisen "puhtauden" ideologia, Kansantasavaltojen liitto on puolestaan maailmankatsomukseltaan monikulttuurinen ja internationalistinen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Ukrainan kommunistinen puolue ei esittänyt mitään roolia uusien kansantasavaltojen syntymisessä, vaan tapahtumat ovat edenneet ruohonjuuritasolla tee-se-itse tyyliin puoluebyrokraateista piittaamatta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kriisitapauksissa kaikkien osapuolin tulisi hyväksyä kansainväliset tarkastussäännökset, jos on epäilys siitä, että tarkoitus ei ole asianmukainen, vaan palvelee esim. vastapuolen sotilaallisia tarkoituksia.
Nyt oli vahva epäilys.
Yhtä hyvin sinne olisi voitu lennättää muutama länsimaien avustuskone täynnä apua. Mutta miksi ei ?

Santeri Satama

NATO:lla ja EU:lla noita "vahvoja epäilyksiä" ja perättömiä "tietoja" riittää absurdiuteen asti ja pitkälle yli. :)

Lännen eliitit eivät tietenkään ole osoittanut mitään sympatiaa Ukrainan väestöä kohtaan edes Länsi-Ukrainassa (IMF-lainoja yksityistämisehtoineen), vaan antanut kaiken tukensa Kiovan oligarkkien ja fasistien hallinnolle ja sen aggressiiviselle sotapolitiikalle. Mielisairasta jengiä, joka pitää pankkeja ym. suurpääomaa tärkeämpänä kuin ihmisiä.

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Olen Karjalaisen kanssa samoilla linjoilla tarkastussäännösten hyväksymisestä.

Ukraina on jo organisoinut omaa apuaan 75 rekan verran. En ole huomannut uutisia niiden kattavasta tarkastamisesta, mutta mielestäni ne vaan tarvittaessa syyniin yhtä lailla (vaikkapa Kiinan tarkastajia mukaan). Punaisen Risti ei ole ilmeisesti nähnyt ainakaan tähänastisissa hedelmä- ja vihanneskuljetuksissa ongelmaa.

"After news broke that Russia was sending a convoy to Luhansk, the Ukrainian authorities organised their own convoy of 75 lorries reportedly carrying 800 tonnes of aid.

About 100 tonnes of the aid, which consisted mainly of fruit and vegetables, was delivered to displaced people in "10 towns in the east", the Red Cross said on 17 August."

http://www.bbc.com/news/world-europe-28752878

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Ensin tehdään haava ja sitten tarjotaan laastaria!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksa lienee luvannut Ukrainalle 500 miljoonaa euroa lainoja tai lainatakauksia energia- ja vesihuollon jälleenrakennukseen sekä lisäksi 25 miljoonaa euroa pakolaisten hyväksi. Avun tarkoituksena on tukea Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja yhtenäisyyttä, ja avun ehtona on tulitauko. Koska avulla on poliittisia ehtoja, kyseessä ei ole perinteinen humanitaarinen operaatio, eikä sellaista ole kaiketi edes väitetty.

Vielä vähemmän Venäjän valkoinen rekkateatteri oli humanitaarinen operaatio, mutta venäläiset väittävät että Se olisi sitä ollut. Siinä on ero.

Sinänsä perinteisesti puolueettomuuttaan varjelleiden humanitaaristen organisaatioiden asema muuttuu ongelmalliseksi ja niistä tulee konfliktin osapuolia humanitaarisen intervention konseptin myötä. Ehkä Se sitten on niin, että ainoastaan "meidän", länsimaisten suht. liberaalien demokratioiden humanitaariset operaatiot ovat hyviä mutta muiden ei, ainakin jossakin reuna)alueilla ja suhteessa sukupuolten tasa-arvoon käy näin.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Ilari hyvä,

Itä-Ukrainan kaupunkeihin on jäänyt syystä tai toisesta satojatuhansia siviilejä. Luhanskissa vedet ja sähköt ovat olleet poikki jo peräti kolme viikkoa. Ihminen menehtyy 3 päivässä jos ei saa juotavaa. Tätä juotavaa ei saada tarvitseville puhumalla jonninjoutavia tai lupailemalla kuuta taivaalta, vaan...

... jonkun on uhmattava matkan varrella liikkuvia brutaaleja sotilaita ja toimitettava apu perille.

Kiovan laittomalle kaapparihallitukselle kai sopisi hyvin jos venäjänkielinen vähemmistö delaisi - siksi se ei ole nostanut takamustaan penkistä asiassa, päinvastoin yrittää kaikin keinoin häiritä välttämättömän avun perille toimittamista. Viikon vetkuttelun jälkeen, luvat kunnossa ja tarkistukset tehtyinä, mutta Punaisen Ristin ollessa liian pelokas, Venäjä otti vihdoin johtajuuden näiltä nulikoilta, ja hoiti avustuskuljetuksen perille.

Onneksi on vielä suoraselkäisiä kunnollisia ihmisiä Ukrainassakin... vaikka (koska?) he ovatkin venäläisiä.

Jouko Silvennoinen

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi itsenäisyyspäivän puheessa, että maa aikoo käyttää 2,3 miljardia euroa uusiin aseisiin.Ei veteen ja leipään vaan aseisiin, mistä rahat?kuka toimittaa?rahat eu:la, aseet rauhanlähettiläs saksalta.Ja vielä minkälainen on presidentti joka määrää armeijan tappamaan omia kansalaisia.Mustakallio toi asian hyvin esiin.

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Niin, Jouko Silvennoinen, Venäjä on lisännyt joukkojaan rajalla aivan askettäinkin. (CNN: "There were up to 18,000 such "combat-ready" troops on Friday, according to U.S. estimates, a significant increase from previous public estimates by the Pentagon.") Ukrainan yksityiset rikkaat varautuvat maksamaan osan maan varustautumisesta.

Päätavoitteena neuvotteluissa on tietenkin oltava, että molemmat osapuolet lopettaisivat sotilaallisen voiman käytön heti ja vähentäisivät oleellisesti sillä painostamista. Näin olisi ilman muuta paras sekä siviileille että sotilaille, ja sekä lyhyellä aikavälillä (enemmän rahaa esim. humanitaariseen työhön) että pitemmän päälle.

Santeri Satama

Ville Päivänsalo, puurot ja vellit kannattaa pitää erillään. NATO-joukot sen kummemmin kuin Venäjän asevoimat eivät tietääkseni ole aktiivisia osapuolia Ukrainan sisällissodassa.

Osapuolia sisällissodassa ovat sosialistinen Kansantasavaltojen liitto ja oligarkkien ja äärikansallisten fasistinen Kiovan hallinto.

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo Vastaus kommenttiin #18

Santeri Satama, Venäjän asevoimien aktiivisuus tai passiivisuus on tässä juuri ollut äärimmäisen sekava kysymys kuukausitolkulla. Jos osaat rajata niiden roolin tästä Itä-Ukrainan konfliktista perustellusti pois, niin tee siitä ihmeessä vaikka oma blogipostauksensa.

Krimillä tilanne selkeni tältä osin viimeistään maaliskuussa (esim. Reuters, 22.3.2014): "Russian troops used armored vehicles, automatic gunfire and stun grenades on Saturday to seize a Ukrainian airbase in Crimea a day after President Vladimir Putin signed laws completing Russia's annexation of the Black Sea peninsula." (http://www.reuters.com/article/2014/03/22/us-ukrai...)

Santeri Satama Vastaus kommenttiin #20

Mainitsit "yksityisten rikkaiden" eli oligarkkien rahoittamat palkka-armeijat. Tämmöiset: https://www.youtube.com/watch?v=WN_Mbe9u-vE

Käyttäjän villepaivansalo kuva
Ville Päivänsalo

Katsoin hieman tuosta alkua ja taisin ymmärtää pointin. Kaiken kaikkiaan on konfliktien kuva tullut entistä sekavammaksi, kun valtiollisten armeijoiden ja muiden taistelijoiden välinen ero on joko hämärretty tai selkeämpien vaihtoehtojen puutteessa hämärtynyt. Samalla myös siviilien suojelu ja avustusten organisoiminen on käynyt entistä mutkikkaammaksi.

Ja toistan aiemman kommenttini jatkon, eli että molempien (tai kaikkien) osapuolten olisi lopetettava väkivaltaisuudet ja ryhdyttävä määrätietoisiin toimiin kriisin rauhoittamiseksi viimeistään nyt. Jäämme odottamaan ja toivomaan parempaa huomista!

Santeri Satama

Ennen kuin voi neuvotella, täytyy tunnustaa kansalaiset ja kanssaihmiset neuvottelukumppaneiksi ja lakata leimaamasta heitä vihapuheella "terroristeiksi" ja "Putinin kätyreiksi". Vankien vapautusneuvottelija, järjen ja sydämen ääni ja suurisieluinen soturi Ukrainassa:

http://slavyangrad.org/2014/08/23/general-ruban-my...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Suoraan sanoen Ukrainan itäosiin venäläiset veivät rekoilla lasteja, joiden sisällöstä ei tiedetä mitään. Osa autoista oli täynnä osassa vain hieman tavaroita. Näin venäläiset itse niitä esittelivät.

Minkäänlaista tositietoa siitä, ketkä lasteja saivat ja mitä niissä oli ei siis ole olemassa. Kukaan ei myöskään tiedä, mitä palanneet rekat sisälsivät.

Ukrainan itä-osan kapinalliset esittävät mitä esittävät. Samoin tekevät venäläiset ja länsi-osan ukrainalaiset. Kehen tässä nyt sitten uskoa?

Toimituksen poiminnat